Bladende er faldet af træerne, farverne er skiftet fra grøn, til rød, til gul og nu synes det hele noget gråt og brunt! Vinterens komme er nær, og vi ser frem til frosten, kulden og det fantastiske lys der nu engang er, når solen rammer en sneklædt mark!

… Hvis sneen da kommer! På trods af folks aversioner imod sidste års massive indslag fra Kong Frost! Så NØD vi det!! Sne i tre måneder, non stop, ingen sjap, ingen brun sne, bare hvid lækker sne i massive mængder – så er det altså vinter – så da polske forskere i år meddelte “Koldeste vinter i 1000 år” fik de altså mine forventninger op – og håber de kan indfries…

Selvom efteråret går på hæld og man skulle synes, at al høst er ovre for i år, så er det nu ikke helt sand! Herhjemme kan vi godt lide tanken om selvforsyning og har stor køkkenhave, egne slagtekyllinger og en stooor køkkenhave. I år har vi også anlagt en frugtlund, og håber at kunne nyde udbyttet – om 10 år!

Men ikke alt lader vente på sig så længe, gennem sommer og sensommer har vi kunne høste frugten/grøntsagerne af egen avl! Både drivhus og køkkenhave har bragt mangt en lækker kulinarisk fornøjelse til vores bord, både aubergine, jordbærd, jordskokker og kartofler har været på menuen, og meget meget mere!

Drivhuset er nu tømt, og i den forbindelse høstede vi de aller sidste tomater! Mange tænker – jamen hvad kan man dog bruge dem til nu? De er jo grønne, ikke modne og søde af solens varme, men grønne, hårde, sure og triste! Men en god bonderøv ved vel, at man skal udnytte alt, hvad udnyttes kan, og som sagt så gjort!

Efter en opskrift fra Kristians bedstemor, har jeg for nogle aftener siden kogt en ordentlig omgang grøn tomat marmelade, af den sidste tomathøst! Grøn, delikat og lækker, med en hint af røde farver fra de sidste semisolmodne af selv samme sort! Den aften nød manden min og jeg, en kop varm aftenkaffe, med nybagt rugbrød, med ost og marmelade! Mums siger jeg bare!

Som altid hører der sig et billede til – så voila her er resultatet af Efterårest sidste høst!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...