Efteråret er over os, træernes kroner toner smukt over i de mere gule og orange nuancer og træer og drivhus bugner med dette års høst! Og høst er vel egentligt også et mere sigende udtryk for denne årstid.

Souschefen og jeg stod i køkkenet og ordnede intet mindre end 5 kg blommer, hjembragt fra oldemor på udsigten, alt imens vi nød skuet af hønsene der trissede rundt i haven foran køkkenvinduet og lyden af små kluk fra den sygdomsnedlagte diktator der slappede af med film, samt babyalarmens summen af mejeristens snorken. Det føles som ren idyl, at stå i dette scenarie, alt imens en sød duft af mørke krydderier og syrlig sødme ramte os, fra gryden med den simrende blommemarmelade!

Den sidste tid har vi udnyttet og fået produceret en del fra egen avl, æblegrød, langtidsbagte tomater – både i olie og til ketchup, syltede peberfrugter og nu også en omgang lækker blommemarmelade.


Blommemarmelade ala husmoderen:

1 kg udstenede blommer
100 g brun farin
275 g sukker
2 stænger kanel
1 stjerneanis
1 vaniljestang
Saften fra 1 appelsin
2 hættefulde rom

Lidt atamon og marmelit skal der også bruges – kan undlades ved brug af syltesukker
…..

Blommerne kommes i en mellemstor gryde, vaniljestangen flækkes og vaniljekornene blandes med lidt sukker og puttes i gryden, sammen med stængerne (der er stadig masser af smag) og de øvrige ingredienser kommes i gryden. Det skal nu småkoge/simre i en 20-30 min. Så blommerne er kogt godt igennem og det ikke lugter sprittet af rom. Herefter (foretrækker jeg) samles kanel, anis og vanilje op og marmeladen pureres med en stavblender. Herefter koges marmeladen op igen og afskummes, hvor efter gryden tages af varmen og marmelitten (se brugsforvirring på posen) tilsættes og røres ud. Marmeladen skal have er hurtigt opkog, og herefter tilsættes en hættefuld atamon og marmeladen hældes på skoldede og atamonskyllede glas. (Man kan også vælge at henkoge glassene i stedet. )
……….………

Det er nu skønt, at kunne bruge alle sine afgrøder og nyde godt af dem, og det i længere tid end bare højsæsonen!


– Posted using BlogPress from my iPhone

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...